door Jan D. Swart
De officiële lezing van de betaald voetbaltak van Feyenoord op de onverwachte presentatie van het renoveren van De Kuip is dat men de nieuwbouw prefereert. Dat was de haastige mededeling op donderdag, die voorlopig ook gehandhaafd zal blijven. De directie van de voetbaltak wacht zogezegd het eisenrapport af (de Position Paper) waaruit zal en moet blijken wat het voetbalbedrijf jaarlijks aan het nieuwe stadion zal gaan verdienen.
Zit daar een garantie in van 25 miljoen?
Wethouder Van Gils heeft in een commissievergadering gezegd dat die garantie er nóóit zal komen. Als hij dat volhoudt en wanneer in de herst van dit jaar uit de Position Paper blijkt dat het inderdaad kiele kiele wordt, ontstaat er een heel groot probleem.
Maar daarnaast heeft het N.V. Stadion-rekenwonder Carl Berg de reputatie erg handig te zijn (met excel), dus als de geëiste 25 miljoen toch voor de dag getoverd wordt, grote kans dat de bvo Feyenoord ja zegt.
Is Feyenoord safe met 25 miljoen?
Geenszins. Het heeft minimaal 40 miljoen nodig. Daarom is het akkoord van 2017 – toen de voormalige algemeen directeur Eric Gudde in het stadhuis de polonaise liep met de toezegging van 17.5 miljoen – volstrekt achterhaald.
Toch is het niet verrassend en ook wel correct dat de bvo Feyenoord zich nu broederlijk naast de N.V. Stadion opstelt en aan de nieuwbouw de voorkeur geeft. Want er is 20 miljoen geleend bij Goldman Sachs om alle salarissen van alle mensen te kunnen betalen die de nieuwbouw aan het voorbereiden zijn. Bovendien is De Kuip daarbij als onderpand weggeven en ook nog een deel van de business-inkomsten van de betaald voetbaltak.
Niet door de huidige commissarissen (op één na) en ook niet door de huidige directie (eveneens op één na).